Czekolada i pomarańcza – jak wykorzystać je w walce o zdrową cerę?

Pomarańcze i czekoladę lubią chyba wszyscy. Niestety, mało kto zna je od strony kosmetycznej. Znacznie więcej osób ceni ich niewątpliwe walory smakowe. Warto jednak sprawdzić, jaki wpływ dla zdrowia skóry, mogą one mieć.

Popularne składniki w niestandardowym składzie

Kombinację pomarańczy i czekolady doceniają różni producenci kosmetyków. Przykładowo, firma Iossi kosmetyki wprowadziła na rynek gamę produktów, zawierających między innymi ekstrakt z pomarańczy i kakao. Być może warto zatem sprawdzić, jakie właściwości zdrowotne posiada każdy z nich.

1. Pomarańcza

Kosmetyki oparte na pomarańczy zawsze charakteryzowały się bardzo dobrymi właściwościami rewitalizującymi i oczyszczającymi. Wpływają one korzystnie na układ limfatyczny człowieka. Co więcej, znacznie spowalniają one proces starzenia się skóry. Stosowanie ekstraktów z pomarańczy wpłynie więc korzystnie nie tylko na kondycję, ale i na wygląd każdego rodzaju skóry.

2. Czekolada

Czekolada a konkretnie kakao, to kolejny bardzo ważny składnik, wykorzystywany nie tylko w rodzimej kosmetyce. Należy podkreślić, że jest on prawdziwą „antyoksydacyjną bombą”, która skutecznie hamuje proces starzenia się skóry. Oprócz tego, korzystnie wpływa ona na samopoczucie człowieka, motywując jego organizm do produkcji tzw. hormonu szczęścia. Zawiera ona również żelazo, dzięki któremu struktura naczyń włosowatych w obrębie skóry jest jeszcze lepiej rozbudowana.

Podsumowując, powyższe składniki nie są wykorzystywane wyłącznie do produkcji kosmetyków Iossi, gdyż coraz więcej producentów docenia ich niewątpliwe atuty zdrowotne i pielęgnacyjne.